BAF! programVeć dugo najavljivani BAF!, Baranja animation festival koji se održava od 23. do 24. kolovoza 2013. na Zelenom otoku u Batini predstavlja ovogodišnji bogati program.

Uz BAF! projekcije kratkometražnih animiranih filmova na otvorenom imamo i radionice, izložbu stripova, oslikavanje, izradu skulpture i predavanje o stripu. Uz vrlo raznoliki dodatan program BAF! postaje neobičan spoj animacije, umjetnosti i rekreacije u prirodi. Na lokaciji Zelenog otoka, okruženi Dunavom možete isprobati vožnju kanuom, zaigrati paintball ili odlučiti se za biciklističku turu Baranjskih vinskih puteva. Kupanje u Dunavu, kampiranje u hladu i hrana domaćih slavonskih specijaliteta otvaraju velika vrata na 1. Baranja animation festivalu!

Kamp se otvara ujutro 23. kolovoza par sati prije službenog otvorenja festivalskog prostora. Kamp je smješten unutar festivalskog prostora gdje su postavljeni tuševi i wc-i, također i različiti štandovi s lokalnim prozvođačima hrane i rukotvorinama. Otvaranje festivalskog prostora za posjetitelje je u petak 23. kolovoza u 15 sati.

Program radionica stop animacije za djecu i montaže za odrasle počinje 23. kolovoza od 16 sati unutar BAF!a i traje oba dana. Izložba stripova se otvara istog dana u 18 sati i može se pogledati i sutradan od 10 do 20 sati. Tokom oba festivalska dana u dnevnom BAF! programu od 10 do 20 sati možete pogledati oslikavanje osječkih street writera, izradu skulpture od slame ili otići na neki rekreativni sadržaj (paintball, kajakarenje, slackline ili biciklizam). 

U večernjem terminu od 21 sat pred velikim kino platnom u zoni BAF! gledališta biti će glavno otvorenje festivala, uz uvodni govor. Projekcije kratkometražnih animiranih filmova iz cijelog svijeta počinju od 21:30 na kojima ćete moći glasati za vama najzanimljiviji film i time sudjelujete u dodjeli „Nagrada publike“.

Festivalska ulaznica koja vrijedi oba dana može se kupiti na ulazu festivala i cijena joj je 25 kn.


Program kratkometražnih animiranih filmova pogledajte na linku BAF! animation


DETALJNO O PROGRAMU:

BAF! PROJEKCIJE kratkometražnih animiranih filmova iz cijeloga svijeta
 

Cilj manifestacije je promocija kratkometražnog animiranog filma i razvijanje kulture gledanja animiranih filmova. Projekcijama kratkometražnih animiranih filmova studenata i autora iz zemlje i inozemstva želimo omogućiti upoznavanje šire javnosti sa radom i djelom mladih autora kratkometražnih animiranih filmova. Autori su u mogućnosti ostvariti neposredan kontakt sa publikom te se promovirati i predstaviti nakon projekcije njihovog uratka.
Službeni program kratkometražnih animiranih filmova obuhvaća 55 filmova iz Hrvatske i čitavog svijeta.
Službena nagrada je Nagrada publike- najbolji film po izboru publike.

Tijekom večeri će se moći glasovati za najzanimljiviji animirani film, svatko u gledalištu dobiva po jedan papir s popisom animiranih filmova koji će biti prikazivani. Gledatelji ocjenjuju filmove ocjenama od jedan do pet (1-5). Po završetku projekcija, gledatelji listić sa upisanim ocjenama predaju hostesama.


Filmske projekcije započinju u 21 sat i traju do 24 sata svakog dana (petak i subotu).


U subotu nakon BAF! projekcija, dok ičšekujemo nagradu publike WECKSFLICK će predstaviti svoj program!

WEKSFLICK je novoosnovana udruga za promicanje audiovizualnog stvaralaštva. Predsjednik i osnivatelj je Vedran Marjanović, poznatiji pod imenom Wekster. Prije nekoliko godina je počeo ostvarivati svoj dječački san - snimati i baviti se filmom. U početku, snimao je u društvu prijatelja i rodbine, za svoj kanal na vimeo-u, a danas pod službenim YouTube partnerstvom, s velikom ekipom (profesionalnom i amaterskom) snima kratke filmove i duhovite skečeve. No, u svom interesu imaju baviti se dužim filmskim uratcima, raznih žanrova. WEKSFLICK čine svi oni koji doprinose i potiču filmsku djelatnost u Osijeku.
BAF! RADIONICE 
 

Radionica montaže
 
Predavač: Antun Balog

Tema radionice o montaži: Kako napraviti uzbudljivu filmsku priču

BAF! Radionica montaže je namjenjena za sve koji se žele educirati o montaži pod stručnim vodstvom Antuna Baloga. Kako biste sudjelovali na radionici, potrebno je poslati ispunjenu Prijavnicu za radionicu na E-mail baffestival@gmail.com (broj sudionika ograničen). Za sudjelovanje u radionici potrebno je ponijeti vlastito računalo (laptop) i raw materijale.

Kratki opis teme:
Sudionici radionice će se upoznati s osnovama filmske montaže i njezinim karakteristikama. Njezine će karakteristike biti predstavljene u dva dijela, njezina tehnička priroda, kojim softwerom i hardwerom se koristiti i, s druge strane, njezin stvaralački postupak u kreativnom smislu. U stvaralačkom postupku u užem smislu sudionici će se upoznati s pojmovima kao što su: kadar, rez i ostale montažne spone, scena, sekvenca, veza između dva i više kadrova te dužina i redoslijed kadrova u pojedinoj sceni. Tijekom prvog dana radionice sudionici će se upoznati s montažom slike, upoznat će kako se montiraju narativne montažne scene i asocijativne montažne scene. Tu će naučiti poštivanje jasnog kontinuiteta radnje i uspostavljanje tempa i ritma unutar scena i između sekvenci.
Tijekom drugog dana sudionici će se upoznati s montažom zvuka. Tu će naučiti kako pristupiti i stvoriti montažnu kulisu od šumova i glazbe te kako mogu stvoriti određeni dramski efekt zvukom.
Sudionici na radionicu moraju ponijeti:
  • Laptop na kojem će montirati svoje radove (mogu koristiti bilo koji program za montažu)
  • Animirani „sirovi“ materijal koji žele montirati (bilo bi dobro kada bi ponijeli minimalno 10 kadrova); animirani materijali mogu biti bilo kakve vrste
Sredinom ili krajem prvog dana sudionici će raditi na svojim vježbama. Ako sudionici već znaju montirati, bilo bi dobro da pokažu prvi grubi rez filma na kojem rade. Prvi i drugi dan su predviđeni kao praktična radionica u kojoj sudionici rade individualno na svojim radovima

Predavanja će se održati u prostorima u kojima se održava festival. Prva radionica počinje u petak 23.8.2013. u 16:00.Radionica stop animacije za djecu

Voditeljica: Kristina Marić
Tema radionice:  Napravi svoj animirani film

Pozivamo djecu u dobi od 10 do 12 godina da se prijave na radionicu stop animacije. CILJ je uvesti djecu u tehniku stop animacije, pobuditi radost kreativnog stvaranja u ugodnom ambijentu prirode. Tehnika je to animacije kojom će djeca moći animirati nežive materijale iz okoliša poput kamenja, pijeska, biljaka te ih kombinirati s predmetima i crtežima. Ako djeca posjeduju mobitel s kamerom, slobodno ga mogu ponijeti kako bi fotografiranjem stvarali film, no mobitel nije uvijet. Djeci će biti na raspolaganju razni materijali. Na radionici će se napraviti najmanje jedan zajednički film svih polaznika (kratka forma).
Djeco, želimo da budete veseli i znatiželjni da imate interesa za animaciju i da se želite usput zabaviti!

Voditeljica radionice je Kristina Marić, studentica diplomskog studija Umjetničke akademije u Osijeku, na modulu multimedije. 

Sam Baf! kutak animacije biti će popraćen malom dječjom izložbom postavljenom među drvećem unutar festivala. Radi se o crtežima i fazama animacije lika, kako ih djeca zamišljaju, kako su ih usvojila i shvatila. Dječji radovi nastali u suradnji s OŠ Draž. 

Radionica počinje u petak 23. kolovoza 2013. u 16 sati. Roditelji, dođite sa svojom djecom na festival ili se prijavite na E-mail: baffestival@gmail.com


IZLOŽBA „Stripovi iz STRIPOSA“   

Udruga STRIPOS pod vodstvom Željka Gašića, glavnog voditelja izložbe, organizira izložbu stripova u sklopu BAF!-a. Radi se o stripovima različitih tema i tehnika izabranih iz kolekcije udruge. Izložba će biti postavljena unutar festivalskog prostora. Otvorenje izložbe planirano je za petak 23. 8. 2013. u 18h uz uvodni govor Željka Gašića. 

Izložba će biti otvorena od 10:00-20:00 sati, oba festivalska dana. Za vrijeme održavanja festivala posjetitelji će kroz izložbu imati priliku upoznati strip kao medij blizak animiranom filmu, te se pobliže upoznati sa radom udruge StripOS.

PREDAVANJE

Promocija magazina STRIPOS broj 14.

Udruga ljubitelja stripova – StripOs iz Osijeka će prigodom BAF-a održati promociju svoje temeljne publikacije - magazina STRIPOS koji izlazi od 2009-e godine. Novi STRIPOS donosi stripove 60 učenika/ica osnovnih škola koji su nagrađeni na 3. Danima stripa u Osijeku, tako da se broj 14 smatra posebnim i prigodnim brojem koji ima za cilj animirate mlade snage na izražavanje putem medija stripa. Također, biti će predstavljen kratki presjek rada Udruge StripOs koja okuplja 160 članova (autora stripova i kolekcionara stripova), kako bi nas publika mogla pobliže upoznati. 

SKULPTURA 
 „Fenix“ od slame, izrađuje Nikola Faller iz udruge „Slama“

Udruga Slama s voditeljem i akad. kiparom Nikolom Fallerom će tokom dva festivalska dana izrađivati skulpturu od slame koja će na završnoj večeri biti spaljena. Autor će snimati proces izrade skulpture, te na kraju montirati u film.

„Pozdravljam i podupirem ovu hrabru i kreativnu inicijativu mladih kolega i veselim se posebice suradnji jer smo pozvani da sudjelujemo i oplemenimo manifestaciju izradom jedne monumentalne slamnate skulpture koja će biti svečano spaljena na završnici festivala.“ 
                                                     Iz pisma potpore u potpisu Nikola Faller


OSLIKAVANJE 

osječkih street writer-a

Dolaze nam street writeri koji će imati priliku prezentirati svoj rad posjetiteljima BAF!-a. Autor ima umjetničku slobodu prilikom stvaranja novog vizualnog rješenja BAF!a. Posjetitelji BAF!-a imati će priliku gledati cijeli proces nastajanja djela i upoznati se s osječkom street writerskom scenom.OSTALE AKTIVNOSTI:
 
- BikeMyDay biciklistička tura Osijek–BAF! (Zeleni otok)- Osijek kreće 23. kolovoza 2013. u 17 h iz Osijeka. Svi koji se budu uključili u BikeMyDay turu prema BAF!-u imati će 30% na BAF! ulaznicu!

- Paintball & Airsoft Raptor je počeo s radom početko 2001. godine i od tada ima sve veći broj zadovoljnih posjetitelja! U njihovoj ponudi na BAF!-u omogućuju vam dva različita tipa igre-taktiziranje i brzu igru. Unutar BAF!-a Paintball možete zaigrati uz pristupačnu cijenu i zabaviti se!
Sve o paintballu i airsoftu, kao i o Raptoru možete saznati preko web stranice www.paintball-raptor.net 
- Biciklističke ture po Baranji vode dečki iz BURP-a. Na BAF!u ćete imati priliku iznajmiti bicikl po pristupačnoj cijeni i odabrati Biciklističku turu po Baranjskim vinskim putevima. Upoznajte Baranjske vinske puteve, prekrasne krajolike i šumske puteljke uz Dunav.

- Kajakarenje

- Radionica Slacklining-a 

Jeste li i Vi možda sanjali kao djete kako hodate po žici poput akrobata u cirkusu?
 Ne morate ići u cirkus već jednostavno dođite na radionicu Slacklining-a u okviru Baranja Animation Festivala! 
Slacklining je sport ravnoteže pri kojem koristimo nategnutu traku (gurtnu) između dva nepomična uporišta – najčešće drveta. Još davno su drevni antički mislioci tumačili kako je ravnoteža čovjekovo prirodno stanje te smisao života. Osjećaj radosti kao kod djeteta kada napravi svoj prvi korak. Stanje duha, usredotočenost, mirnoća kretanja, opuštenost. Jednom rječju: Slacklining.
Ostavite vaše misli i divlji tempo kod kuće i dođite na Zeleni otok u Batini, usred šume a pored Dunava, te stanite na 'gurtnu' i uravnotežite se!

Radionica će se održavati u subotu 24. 8. 2013. u prostoru festivala od 10 sati i kasnije od 16 sati. Radionica je namjenjena kako odraslima tako i djeci! Voditelj radionice je Tomislav Tomić, BikeMyDay.

Štandovi (gospodarski dio BAF!a)

Kroz dodatne sadržaje festivala pomovirati će se turistička ponuda izlaganjem proizvoda lokalnih gospodarstava. Tokom dana korisnici će imati priliku vidjeti, okusiti, kupiti i biti informirani o proizvodima baranjskih vinara, proizvođača domaćih prehrambenih proizvoda, suvenira i rukotvorina.Raspored programa možete pogledati na isteimenom linku. 

Festival ima pravo promjene u programu i rasporedu programa.Nema komentara:

Objavi komentar